+31 (0)6 14 68 48 77 hallo@doe-iets-anders.nl

Onlangs nam ik op aanraden van een vriendin deel aan een Eleu workshop. Na een korte uitleg van m’n vriendin en een blik op de website, melde ik me aan. Hoewel me nog niet duidelijk was wat Eleu nu eigenlijk is, vertrouwde ik op het inzicht van m’n vriendin.

Tijdens de workshop ontdekte ik beetje bij beetje meer. Nu zou ik Eleu omschrijven als; ‘Woorden geven aan beleving bij een welwillend iemand, die liefdevol luistert, zonder het op te willen lossen.’

Het gaat om gevoel uitdrukken. Alles op zijn eigen tijd. Het is een vormingsmethode tot vrijheid en het is helend. Het vraagt overgave.

Gevoelens uitdrukken

Je gevoelens uitdrukken is niet moeiteloos. Het vraagt je stil te staan bij je gevoel en passende woorden te vinden. En als je je woorden zorgvuldig hebt gekozen, vraagt het moed, lef. Lef om ze uit te spreken in de nabijheid van een ander en lef om te luisteren naar jezelf.

Zelf ervaren

In de oefeningen mocht ik het zelf ervaren. Door te vertellen wat ik wilde, mijn eigen waarheid en beleving, bij iemand die luisterde, zonder vragen te stellen en die er niet op terug zou komen, kon ik de woorden vinden die bij mijn onrustige gevoel pasten. Woorden die pasten bij dat wat er op dat moment speelde in mij. Dat waar ik op dat moment mee worstelde. Eerst nog wat onwennig, daarna meer als vanzelf, liet ik het gebeuren. Nieuwe inzichten ontstonden en het onrustige gevoel in mijn lijf kwam tot rust.

Door te luisteren naar mezelf, ontstond de vrijheid om mijn eigen visie op de situatie, mijn eigen betekenisgeving te ontdekken. Zo kon ik mijn eigen keuzes maken, hoe om te gaan met dat waar ik onrustig van werd.

Ongemak

De workshop ging over ‘ongemak’. Ongemak is dat onrustige gevoel. Een gevoel dat we allemaal wel kennen. Vaak voelt het alsof er iets mis is. Er moet iets veranderen. Het liefst zouden we dit ongemakkelijke gevoel willen vermijden, oplossen of wegtoveren met een toverstokje. Onszelf van dit gevoel bevrijden. We willen handelen om het ongemak snel uit ons leven te bannen. Vaak zit er een gevoel onder van schaamte, eenzaamheid of falen.

Het gaat voorbij

Het mooie van een ongemakkelijk gevoel, is dat je niet hoeft te handelen om het onrustige gevoel op te lossen. Als je je ongemakkelijke gevoel namelijk kunt toelaten, er liefdevol bij kunt blijven, zonder de oorzaak van het ongemak te willen oplossen, dan gaat het ongemakkelijke gevoel voorbij. Het gaat voorbij als je comfortabel kunt zijn met het niet weten van de oplossing. Als je alles wat er is, kunt omarmen. Het is al oké.

Wat kun je doen?

Je kunt jezelf geruststellen en vertrouwen op wat zich voor gaat doen. Je kunt je uitspreken; ‘Ik weet het niet’. Je kunt in het moment woorden geven aan dat waar je ongemakkelijk mee bent. Je kunt jezelf de vraag stellen; ‘Wat is het meest moedige dat ik nu kan doen?’

Een leermoment

Ongemak is het signaal dat een leermoment aangeeft. Het is buiten je comfortzone. Het is kwetsbaar. Iets moois. Ongemak ontstaat;

  • Als je groeit, ontwikkelt. Als je nieuwe dingen doet, iets anders dan voorheen.
  • Als normen en waarden conflicteren. Waaraan geef je voorrang?
  • In situaties van onrecht.

Ongemak is een signaal, dat je vraagt met aandacht te kijken naar de situatie in het hier-en-nu. Een signaal dat je de kans geeft een bewuste keuze te maken.

Vrijheid

Door je ongemak steeds weer toe te laten, worden vele mogelijkheden zichtbaar, waardoor je in iedere situatie kunt kiezen voor het antwoord dat past voor jou. Alles wordt mogelijk. Zo ontstaat werkelijke vrijheid. De vrijheid om te leven wie je bent 💛.

Hoe vrij voel jij je?

Wil je meer weten over Eleu? Kijk dan op www.eleu.info

Pin It on Pinterest